8 Ocak 2017 Pazar

ERGİNOĞLU&ÇALIŞLAR OFİS STAJI(3.SINIF)

ERGİNOĞLU ÇALIŞLAR OFİS STAJI:


 1.GÜN( 18 TEMMUZ 2016) :



-Ofis stajının ilk günü tüm çalışanlarla tanışıldı ve tüm ofis gezildi.En üst kattaki kütüphane,en altta bulunan hobi odası, toplantı salonları ve çalışanların tüm çalışma mekanları gezildi ve oldukça hoş,sosyal aktiviteleri de oldukça fazla olan bir ofis olduğunu anladım.Gerek sabah yapılan, herkesin bir şey getirdiği kahvaltılar gerek de ayda bir kez yapılan mangal partileri ve haftada bir yapılan seminer günleri ile hem çok eğitici ; hem de eğlenceli bir ofis stajının beni beklediği o günden belliydi.

-Bana verilen ilk projeye gelince, ilk gün benim birlikte çalıştığım ve grup yöneticim olan Sezen Hanımla tanıştım ve bana bir ay boyunca birlikte çalışacağımız proje hakkında bilgiler verdi.Bu Şehir Üniversitesinin kızlar yurdu projesiydi.Çok fazla bütçe olmadan, maksimum faydayı ve konforu yakalayabilecekleri bir kızlar yurdu istiyorlardı.Bir sürü yurt standartları varken bunu çok fazla bütçe olmadan yapmanın zorluğunu konuştuk ve projeyi yarım gün boyunca inceledik.
-Kızlar yurdu odaları tek tek incelendi.Kesit,plan ve sketch up modellemelerine bakıldı.Odalara konulan eşyalar da incelendi.Özel bir raf sistemi vardı.Yatakların içinden raflar çıkıyor, böylece küçük bir alanda çok fazla ihtiyaca karşılık vermek istiyordu.Projede duş ve wc birbirinden ayrıldı.Girişte yurdun duş ve bir musluk,yanında ise tuvalet ve musluk koyuldu.Kaç yatak varsa o kadar çalışma masası,o kadar dolap ve raf koyuldu.

-Diğer aşamasında,kızlar yurdu tuvaleti tanıtıldı ve onun çizimi verildi.O tuvalet planı,kullanılan diğer tuvalet detaylandırılan faydalanılarak 1/50 hale getirildi.Katmanlaşma eklendi.Sıva(2cm)+seramik ,boya(1cm).Proje planı olarak planın sağ tarafı abdesthane olarak ayrılmıştı tuvaletin üniversitenin isteği üzerine.Diğer taraf normal tuvaletler ve musluklardan oluşuyordu.Bir engelli tuvaletinin de plana eklenmesi gerekebilirdi.

-Verilen projede ; kızlar yurdu Wc projesinde musluk aksları belliydi.90 cm’de bir koyulmuştu.Bu aksın nasıl alındığı öğrenildi.2 yan yana musluğun ortasından aks belirlendiği Sezen Hanım tarafından öğretildi.Bu aksı bozmadan ,o diğer örnek projedeki musluk cinsi alındı ve buna yerleştirildi.Bu musluk daha büyük olduğu için kaymalar oldu ; ancak orta noktadan ortaya 90 aksı değiştirilmedi.Böyle çizimlerde ölçülerin,ustanın monte edebilmesi için ortadan verilmesi gerektiği öğrenildi.Duvardan tuvaletlerin ortasına vb…

-Aynı şekilde tuvaletler de aks bozulmayacak şekilde,örnekten örnek tuvaletler alınarak yerleştirildi.

-Ayna için kullanılan katmanlaşmada şöyleydi,ilk demir profillerden ızgara yapıldı.Üzerine düz bir yüzey elde etmek için Osb konuldu.Onun da önüne ayna monte edildi.

-Kapı kabinleri,diğer örnekten alınarak bu plana yerleştirildi.

-Sezen Hanımdan son olarak öğrenilen önemli ofis çizim taktiği ise, çizimde çizilen her çizginin ofislerde birleşik ve kapalı polyline olması gerektiğiydi.Aynı zamanda da üst üste çizgilerin kesinlikle olmaması gerektiğiydi.

2.GÜN (19 TEMMUZ 2016) :


-Bugün tuvaletin planı yaklaşık olarak bitmiş gibiyken ve sadece seramik yerleştirilmesi kalmışken bir revizyon oldu ve tuvaletlerin yerleri değişti.Buna ek olarak bir engelli tuvaleti yerleştirilmesi istendi ve abdesthane alanının planı biraz olsun değiştirildi.

-Girişte bir engelli tuvaleti yokken büyük bir engelli tuvaleti yapılmaya başlandı.Normal tuvalet kısmında ve karşıdaki genel musluk yerlerinden biri özel olarak ona ayrıldı.Örnek projeden engelli Wc’si alındı ve oraya yerleştirildi(Engelliler için tutma yerleri ve özel lavabo ile birlikte). Arkasına da bir 30 cm lik duvar konuldu.Engelli tuvaletinde tutunma barı ve vb. tefrişlerin ölçülerinin ,uzaklık mesafelerinin ne kadar önemli olduğu anlatıldı ve onlara uygun bir çizim yapılmak istendi.Aynı zamanda çizimde verilen kodlamaların önemli olduğu söyendi;çünkü daha sonra o kodlamalar word e giriliyor ve yanına boyutu , Vitra’dan vesaire resimleri konuluyor.Yanında 01 olanların 02 leri 03 leride olduğu için ona o 01 i vermek çok önemli.

-Onun ardından normal tuvalet yerine , üniversitenin isteği üzerine bir hela taşı yerleştirildi.Onun arkasından da normal tuvaletler aynı akışla dizildi.

-Sağ taraf abdesthane olarak ayrıldığı için,tezgahsız musluklar ve aralarında ayıraçlar konuldu.Bu şekilde de normal musluktan ayrıldı. Abdesthane çiziminden bunlar da alınarak yerleştirildi.

-Abdesthane muslukları da aksları değiştirilmeden,diğer çizimden alınıp koyuldu.

-Bu şekilde tüm bunların revizyonu bu gün içinde tamamlandı.

 3.GÜN (22.07.2016) :


-WC planı yeniden revize oldu.Ofis stajının yapılan ilk deneyiminde revizyonların bu işin önemli bir kısmı olduğu öğrenildi ve sık sık revizyonlara hazırlıklı olunması ve projenin her anında değişebileceğine ikna edildi.Projenin bazı kısımları yeniden yapıldı.Abdesthane kısmındaki musluklar tamamen değişti.2 yerde değil(İki duvarda değil),bir kısmında(Bir duvarında) olmasına karar verildi.Normal muslukların bölüm aralığı dörde çıkartılıp,3 değil 4 tane lavabo koyulmasına karar verildi.Tuvaletler ve engelli tuvaleti ise aynı kaldı.

-Kesitlere başlandı.1 tane uzun AA KESİTİ çizildi.

-Yapılan kesitlerde tavan asma tavan olarak yapıldı.Genellikle tuvaletlerde bu tavan şeklinin yapıldığı öğrenildi.Bunun yapılabilmesi için de tavana profiller ve askı çubuklar yerleştirildi.

-Normal uzun kesitten WC kısmı alındı.Orada kiriş olmadığı görülünce kiriş orada da devam edildi.Alt zemin katmanları da ek projeden alındı ve bizim Wc kesitlerine yerleştirildi.Duvar katmanları da aynı şekilde plandan ve kesitlerden bakılarak eklendi kesite.Mobilyalar da örnekten alınarak koyuldu.

 4.GÜN: (25.07.2016) :





-4 tane kesit tamamiyle tamamlandı bu gün.Seramik dizilimleri de buna eklendi.Tüm bu kesitler de AA,BB,CC ve DD olarak adlandırıldı.Seramik diziliminde önemli noktanın başlangıç noktası olduğu öğrenildi.Ustaların Seramikleri monte ederken çizimde gösterilmesi zorunlu olan dizmeye nereden başlandığının önemli olduğu anlatıldı.Genellikle uzun kenarlardan başlanır ve daha görünür yerlerden başlanır , arka tuvaletlerin oralarda vesaire ne kadar kalırsa o kullanılır.

-Vitradan üniversitenin isteği üzerine hela taşı seçildi.Bu yerleştirildi ve çizimi aynen oradan bakılarak çizilip konuldu.Kodu da yer alan word dosyasına unutulmamak ve teslimde verilmek üzere girildi.

5.GÜN: (26.07.2016) :





-Alınan toplam 4 kesitte temizlemeler yapıldı.Ölçülerde ve yazılarda yapılan yanlışlıklar düzeltildi.Kodlamalar kontrol edildi.Boyutlarla ilgili sorunlar düzeltildi.Diklikler ve akslar ayarlandı.Yazıların dizilmesinde hepsinin aynı yöne doğru yazılmasına dikkat edildi.Her yazının bir çizimi veya diğerini bölmemesi,ölçülerinde sıralı olması gerektiği işlendi çizimlere.

-Yapılması gereken bir tuvalet planı vardı.Bu seferki kızlar yurdunun genel tuvaleti değil de ,sosyal alanda bulunan daha kamusal bir tuvaletti.Bu tuvalet planıda genel vaziyet planından alındı ve 1/50 oranında detaylandırılmaya başlandı.

6.GÜN (27.07.2016) :







-Sosyal tesis planında yer alan Wc nin plan ayrıntısı ve kesitleri tamamlandı.

-Tüm bu plan ayrıntısı ve kesitlerin bitirilmesinin ardından listelemeye geçildi.(Vitrifiye Listesi yapıldı).İlk önce autocaddeki liste kontrol edildi ve o düzenlendi.Ordan sonra onun excel dosyası ile uyumu kontrol edildi.Vitra sitesine girilerek, görsellerin resimle uyumluluğu ve excelle uyumluluğu kontrol edildi.

-Üniversitenin isteği üzerine ,Vitradan eksik olan hela taşı modeli, onun tiresi ve musluğu seçilerek aynı şekilde excele o model ve resim girildi.

7.GÜN (28.07.2016) :


-Pafta listelemesindeki isim yanlışlıkları düzeltildi.Tekrar bir revize yapıldı.Son kontrollerin hepsi tamamlandı ve yollamaya hazırlıklı olması için tek tek kontrol edildi.

-Excel ve Autocad dosyaları müşteriye yollanmadan önce son kontrolleri yapıldı.

-Bir duşta belli olmayan ekipmanların malzemeleri seçildi. üniversitenin isteği üzerine,bir batarya ve onun el tutma başlığı seçildi.Onun plan ve görünüşleri bulundu vitra ve vb.sitelerden.O da ardından plana eklendi.Aynı zamanda şampuanlık da seçildi ve yerleştirildi.Onun da planı çizildi.

8-9-10-11.GÜN (29-30-31-02.07.2016) :







-Kızlar yurdunun oda modeline başlandı.

-Aynı zamanda birçok farklı projenin teslimi olduğu için onları doğru layerlara atma,yazı kalınlıklarını değiştirme,yazı boyutlarını değiştirme, trimleme yapıp çizim temizleme veya hatch atma gibi değişik işler yapılarak onların işlerini kolaylaştırılmaya çalışıldı.

-Kızlar yurdu odasının genel oda planı ve kesitleri de tamamlandı.1/50 oranında aynı şekilde detaylandırıldı.

12.GÜN (02.08.2016) :




-Tüm kızlar yurdunun ,alan mahalleri yazıldı ve yanlış olan alanlar düzeltildi.Mahal yazmanın ne kadar zor ve uğraştırıcı bir iş olduğu anlaşıldı.Bunu yapmak için duvar içlerinden geçicek şekilde birleşen polyline çerçeveler çizildi o alan için.Böylece onu autocad de seçerek net alanların hesaplanması sağlandı.Bu çerçeve çizilirken de kolonlar çıkartıldı böylece net alan hesaplandı.O çerçeveye kolonlar dahil edilmedi.

-Modele devam edildi.

13.GÜN (03.08.2016) :









-Model tamamen görselleri ile birlikte tamamlandı.Seramikleri de çizime eklendi.(Duvar+Döşeme+Asma tavanlar) yapıldı.Yer zemini ve halılar yapıldı, doku atıldı.Renkler ve dokular da düzenlenip tamamlandı.Böylece görselleri müşteriye tanıtım olarak yollanmaya hazır hale geldi.Modelde modelleme programı olarak Sketch up kullanıldı.

14.GÜN (04.08.2016) :



-Bugün mahal listesi çıkarılırken, bazı autocad kısayol komutları öğrenildi ve çokça kullanıldı.Örneğin,Ctrl+Tab tuşunun iki ekran arasında geçiş yaptığı öğrenildi.Böylece excel dosyası ile autocadde yazan mahal lejantı arasında geçiş kolaylıkla yapıldı.

-Döşeme planlarında süpürgeliklere bakıldı.Mahal listesi yapılırken,tavan ,döşeme ve duvar paftalarına ayrı ayrı bakılarak; o oda kodlarındaki malzeme ve kullanılan alan çıkarıldı.Buralardan tüm detaylar,malzeme detayı ve kodu alındı.

-Şehir üniversitesinin oditoryumunun planı anlaşılmaya çalışıldı ve oradan geçen bir kesit çizildi.

15-16-17-18.GÜN (05-06-07-08.08.2016) :


-Mahal Listesi yapıldı.

-Mahal çerçeveleri çizildi ve düzeltildi.Plana göre onun revizyonu yapıldı.Ölçüleri değiştirilerek stretch edildi.Ölçüleri yanlış olanlar tespit edildi ve düzeltildi.

-Listeleme kontrolü,dosya taşıma vb.şeyler yapıldı.

-Oditoryumdan iki kesit daha alındı.


19.GÜN (09.08.2016) :

-Kapı doğramaları kontrol edildi.Plana göre onların revizyonu yapıldı ve gerektiğinde ölçüleri değişti.Ölçüleri değiştirilirken stretch komutu kullanıldıve düzeltildi.

-Listeleme kontrolü, dosya taşıma vb. şeyler de yapıldı.Henüz bunların proje teslimi olmadığı için bunların resimleri konulamadı.

20.GÜN (10.08.2016) :

-Metraj tamamen çıkarıldı ve excelde girili formüllere ölçüler girilerek müşterilere yollandı.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder